Home
top
« Άρθρα

Η ΦΩΤΙΑ ΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ

Οι προϊστορικοί άνθρωποι έτριβαν ακούραστα δύο κομμάτια ξύλο για να ανάψουν τη φωτιά. Είχαν την πίστη, ήξεραν ότι η σπίθα να αναβλύσει και θα εισέλθει σε έναν καινούριο κόσμο, στον κόσμο της φωτιάς. Η φωτιά τους προστάτευε από τα ζώα, από τους εχθρούς, από το κρύο, από την κακοκαιρία...

Πολυάριθμοι ανιμιστικοί λαοί εξυμνούσαν τη φωτιά και την έτρεφαν μέσα από τη λατρεία, τον χορό, το τραγούδι, το κάλεσμα των πνευμάτων της.

Στην αρχαία Ελλάδα, η λατρεία της Φωτιάς έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο σε σχεδόν όλα τα Μυστήρια, ιδιαίτερα στα Καβείρια, που σχετίζονταν με τον Θεό Ήφαιστο.

Αργότερα, μέσα στα σπίτια, οι οικογένειες κάθονταν γύρω από τη φωτιά στο τζάκι, την εστία, και οι γηραιοί διηγούνταν ιστορίες στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους, κι έτσι η παράδοση μεταδίδονταν προφορικά από γενιά σε γενιά... Η εστία ήταν και είναι πάντοτε το κέντρο της οικογένειας, της προστασίας, της στοργικής καρδιάς, της πλούσιας εσωτερικής ζωής, των αγαθών συναισθημάτων, του μοιράσματος. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι η φωτιά είναι η πηγή του φωτός, της ομορφιάς, του πλούτου, της ζεστασιάς...

Η ΙΕΡΗ ΦΩΤΙΑ

Στη εσσαϊκή Παράδοση, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι οι κοσμικοί Νόμοι που διέπουν το στοιχείο της φωτιάς, και εορτάζεται κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο. Ο Μιχαήλ είναι ο ιερός κόσμος, η αρετή του ιερού. Το να τον πλησιάζεις σημαίνει να εισέρχεσαι σε κάθε τι που είναι αγνό, αιώνια αληθινό, μεγάλο, απαραβίαστο, άσπιλο. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι επίσης εκείνος που φέρει το δόρυ των αποφάσεων, τον ζυγό της συνείδησης. Είναι ο καιρός του θερισμού: «Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις». Είναι μια σοφία που ισχύει όχι μόνο για τις πράξεις του ανθρώπου, αλλά και για τις σκέψεις του, τα λόγια του, τα συναισθήματά του και τις επιθυμίες του. Η φωτιά του Μιχαήλ επιτρέπει να καταναλωθούν όλα τα σκοτεινά και ψευδή που δημιουργήθηκαν μέσα στο έτος. ‘Ετσι, μέσω της αφύπνισης της εσωτερικής φλόγας της αγάπης την εποχή του φθινοπώρου, ο άνθρωπος μπορεί να εξαγνίσει τα πνευματικά και ψυχικά του κέντρα από το αρνητικό, νοσηρό φορτίο που απορροφά και εκπορεύει κατά τη διάρκεια του έτους.

ΟΙ 2 ΦΩΤΙΕΣ

Υπάρχει η φωτιά ψηλά, η ουράνια φωτιά, η θεϊκή φωτιά, η φλόγα της πρωταρχής, ο Λόγος, το ιερό πυρ, η αιωνιότητα, η ουράνια τάξη, που ανυψώνει τον άνθρωπο μέχρι τα αστέρια. Ο Θεός Φωτιά είναι πανταχού παρών. Κατοικεί σε όλους τους κόσμους και εκδηλώνεται σε όλες τις βαθμίδες της ύπαρξης. είναι η φωτιά της ζωής, είναι η ζωή. Δεν υπάρχει αποκλειστικά στους μακρινούς, ανώτερους κόσμους ή μέσα στα βασίλεια του Πνεύματος. είναι το πραγματικό, έως και μέσα στα βάθη της γης: είναι η φωτιά της Μητέρας φύσης, η ιερή φωτιά των Μυστηρίων. Είναι η φλόγα της ζωής, της διάνοιας, η φλόγα του Πατέρα που έρχεται και τοποθετείται μέσα στον ναό της Μητέρας Φύσης: είναι η συνειδητή και σταθερή ενσάρκωση.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη φωτιά: είναι η φωτιά της καταστροφής, του πολέμου, του θυμού, των παθών, η φωτιά της ζηλοφθονίας, του εκνευρισμού, του σεκταρισμού, του ψέματος, του απατηλού φωτός, η φωτιά που καίει τον άνθρωπο, που τον συντρίβει. Στην πραγματικότητα, είναι προς την πρωταρχική φωτιά που ο άνθρωπος πρέπει να πάει. Οι αρχαίοι γνώριζαν αυτό το μυστικό, διότι προσέγγιζαν τη φωτιά, έθεταν τη φωτιά μέσα στη ζωή τους, έτρεφαν το πυρ.

Μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις, πειθαρχία, διαλογισμό, σωματικές κινήσεις και τελετουργία, ο άνθρωπος μπορεί σήμερα να επαναδομήσει μέσα του το «σώμα φωτιάς», που αντιστοιχεί στη σφαίρα της σκέψης, της διάνοιας, στη σφαίρα του Φωτός. Το ον που χτίζει το σώμα του της φωτιάς, λαμβάνει την ενέργεια της Μητέρας, για να μπορεί να πραγματώσει όλα όσα είναι σε διαδικασία βλάστησης. Μαθαίνει να καλλιεργεί τη δύναμη να βγάζει από μέσα του και γύρω του όλα όσα είναι κρυμμένα, για να τα αποκαλύψει. Δρα για να μεταμορφώνει, να μετουσιώνει, να εφαρμόζει την ισχύ της σκέψης του, του λόγου του, των χειρονομιών του, τη δύναμη της αριστοτεχνικής διαχείρισης των επιρροών και της σοφής δράσης. Γίνεται υπηρέτης της Πηγής κάθε ήλιου και κάθε φλόγας.

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΚΕΡΙΟΥ

Η φωτιά είναι ο φύλακας ενός ιερού κόσμου. Εκπληρωμένη συνειδητά και κατανυκτικά, η χειρονομία του ανάμματος μιας φλόγας στον εξωτερικό κόσμο γίνεται μια πράξη μαγείας που μπορεί να πυροδοτήσει ισχυρές δυνάμεις εξαγνισμού, θεραπείας και δημιουργικότητας. Μέσω αυτής της εξωτερικής χειρονομίας, ο άνθρωπος μαθαίνει να ανάβει μέσα του τη θεϊκή φωτιά της διάνοιας, της αγάπης και της θέλησης.

Η φλόγα είναι μια πόρτα προς έναν ανώτερο κόσμο. Όταν την ανάβεις, και ταυτόχρονα καλέσεις μέσα της συνειδητά μια αρετή (αγνότητα, διαύγεια, προστασία, αγάπη, έμπνευση, συμφιλίωση, δύναμη κλπ), μπορεί αληθινά να σε λυτρώσει από κάθε σκιά, να σου φέρει τη ζεστασιά της αγάπης, κι έτσι να εκπληρώσεις μια θαυμαστή εργασία μέσα σου και γύρω σου. Αρκεί να συγκεντρώσεις τη σκέψη σου, την καρδιά σου, τη βούλησή σου μέσα στη φλόγα και να οραματιστείς όλα τα όντα που υποφέρουν, που είναι μέσα στην τύφλωση, στην άγνοια του εαυτού, στη σκλαβιά, προκειμένου να τα βοηθήσεις και να τους ανοίξεις έναν δρόμο. Πρόσφερε μέσα στη φλόγα λόγια προσευχής και ευχαριστίας προς το αιώνιο Ον της πρωταρχικής Φωτιάς, ως προσφορά του αγνότατου εαυτού σου, για το καλό όλων των όντων. Είναι μια ισχυρή μέθοδος ενεργής βοήθειας και αδελφοσύνης.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ

Όταν η αγνή, θεϊκή φλόγα είναι αναμμένη μέσα στον άνθρωπο, υπάρχει μια μονιμότητα, μια διαρκής παρουσία, μια συμμαχία με μια μεγάλη ανώτερη διάνοια που φωτίζει και οδηγεί προς τη σοφία. Ο άνθρωπος, τότε, αποκτά το δώρο να αντιλαμβάνεται όλα όσα ζουν και εκδηλώνονται μέσα του. Μπορεί επιτέλους να δει τις δυνάμεις, τις λεπτοφυείς διάνοιες, τις μαγικές επιρροές που προσπαθούν να παρέμβουν μέσα του για να κυβερνήσουν τη ζωή του. Τότε, μια με απλή θέληση, με μια σκέψη που καθίσταται συνειδητή, με μια ιερή πράξη, ο άνθρωπος είναι ικανός να διώξει το ον που δεν έχει προσκαλέσει.

Όταν η φωτιά ανάψει, όλα εμφανίζονται, αλλά όταν σβήσει, ο άνθρωπος βυθίζεται και πάλι στα σκοτάδια…

Η επιθυμία, η ευλογία, η ευχή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι: «Όχι πια πόλεμος». Δε μιλά μόνο για την καταστροφή του φυσικού πολέμου στο εξωτερικό, αλλά για το γεγονός ότι ο άνθρωπος που είναι σε πόλεμο φέρει μέσα του τη διαμάχη, τη δυσαρέσκεια, τις άσχημες σκέψεις, αντιπαλεύει αδιάκοπα τον εαυτό του, χωρίς να μπορεί να αυτοκυριαρχηθεί και να διαχειριστεί τους κόσμους που έρχονται να τον επισκεφθούν και που τον γονιμοποιούν χωρίς την άδειά του.

Η σχολή της Φωτιάς είναι η σχολή του οφθαλμού, όπου ο άνθρωπος οφείλει να μάθει να βλέπει τον εαυτό του, να αυτο-παρατηρείται, να γνωρίζει τον εαυτό του και να εργάζεται επάνω του. Είναι η σχολή της δύναμης, του θάρρους, της ρώμης, της τόλμης, της καθετότητας, της αποφασιστικότητας, του ενθουσιασμού, της αξιοπρέπειας, της φλογερής δέσμευσης.

Η φωτιά μέσα μας, η φωτιά των σκέψεων, της καρδιάς και της βούλησης πρέπει να είναι διαυγής, αρμονική, ήρεμη, ισχυρή και έτοιμη για έργο, για δράση. Αντίθετα, η φωτιά του θυμού είναι πάντοτε αδυναμία, κλοπή ενέργειας, σπατάλη, απώλεια που θρέφει το ανώφελο, όπως τη διχόνοια, τη δυσαρέσκεια, την πίκρα, και δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Η παραβίαση, η δικτατορία, η υποδούλωση, η βίαιη χρήση των όπλων δείχνουν μεγάλη αδυναμία, παιδιάρισμα, άγνοια, έλλειψη ελέγχου.

Ο δρόμος της ιερής φωτιάς και της λατρείας της οδηγεί στη σύνεση που πηγάζει από την αριστοτεχνική διαχείριση της εσωτερικής και εξωτερικής ζωής. Τότε, λοιπόν, η ψυχή φωτίζεται, εναρμονίζεται με το πνεύμα, και ο άνθρωπος μπορεί με το σώμα του να δώσει ένα σώμα στο Φως.

Στην εσσαϊκή Παράδοση, το στοιχείο της θεϊκής φωτιάς εορτάζεται κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία, στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Οι μαθητές της σύγχρονης εσσαϊκής Σχολής συναθροίζονται στον Καναδά, στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Αϊτή και στη Γαλλία, για να τιμήσουν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, να του εκδηλώσουν την αγάπη τους, την αφοσίωσή τους μέσα από όμορφες τελετουργίες, διαλογισμό, τραγούδια, διαλέξεις και χορό. Οι συναθροίσεις αυτές εκπορεύουν ένα μεγάλο κύμα προστασίας, χαράς και ευλογίας για όλα τα όντα της Δημιουργίας…


« Άρθρα

Τα Νέα μας
Eνημερώσεις

Social Media


Facebook YouTube

Μάνταλας Αγγέλων
Άγγελος της Γης Άγγελος του Αέρα

Μάνταλας Ενέργειας
Το άνοιγμα της καρδιάς Βρες την αιτία των ασθενειών

Όταν τρως το φρούτο να φυτεύεις το κουκούτσι, ώστε και άλλες καρδιές μετά από σένα να μπορέσουν να χαρούν το δένδρο που είναι φορτωμένο με καρπούς ωριμασμένους στον ήλιο.

Olivier Manitara


bottom