Home
top
« Άρθρα

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Από τις διδασκαλίες του Ολιβιέ Μανιταρά.

Μέσα στην εσωτερική επιστήμη και διδασκαλία όλων των παραδόσεων του φωτός, μέσα σε όλες τι παραδόσεις του κόσμου, το νέο έτος είναι μια νέα αρχή, μια δυνατότητα να κάνεις το καθετί καινούριο. Για αυτό λοιπόν ο τρόπος με τον οποίο αρχίζουμε το νέο έτος καθορίζει ολόκληρη τη χρονιά, ακριβώς όπως ο τρόπος που σηκωνόμαστε το πρωί θα προσανατολίσει ολόκληρη την ημέρα μας, διότι τα πάντα συμπεριλαμβάνονται μέσα στην αρχή, μέσα στο σπόρο. Είναι για αυτό που οι άνθρωποι στην αρχή του έτους παίρνουν κάποιες αποφάσεις: ακόμα και αν δεν τις οδηγούν πάντα στην πραγμάτωση, το γεγονός ότι αρχίζουν τη χρονιά μέσα από μια καινούρια στάση επιτρέπει σε αυτή να γίνει όλο και πιο παρούσα και ενεργή μέσα στη ζωή τους.

Με τον ίδιο τρόπο που η πρώτη μέρα του έτους καθορίζει ολόκληρη τη χρονιά, αυτό που κάνεις μέσα στις πρώτες 12 μέρες του έτους θα καθορίσει όλους τους μήνες του έτους. Η πρώτη ημέρα συμπεριλαμβάνει όλους τους μήνες συν τον μήνα Ιανουάριο. Η δεύτερη μέρα αντιπροσωπεύει το μήνα Φεβρουάριο και έτσι συμβαίνει σε όλη τη συνέχεια, μέχρι και τη δωδέκατη μέρα που στην ουσία αντιπροσωπεύει το μήνα Δεκέμβριο.

Είναι καλό να ζούμε αυτές τις 12 ημέρες όντας αφυπνισμένοι και συνειδητοί, προσεκτικοί ώστε να τοποθετήσουμε συνειδητές πράξεις, να προετοιμάσουμε τη ζωή και να την οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα πράγματα που θέλουμε να δούμε να πραγματώνονται, να πραγματώνονται. Εάν λοιπόν δεν βάλουμε δύναμη και αποφασιστικότητα, εάν μέσα μας δεν αφυπνίσουμε τις απαραίτητες ποιότητες, θα αιχμαλωτιστούμε από κόσμους οι οποίοι θα μας οδηγήσουν εκεί όπου δεν επιθυμούμε να πάμε.

Η υποδοχή του Θεού είναι ταυτόσημη με την απλή υποδοχή ενός παιδιού, αυτό το παιδί είναι ο Χριστός και ο Χριστός είναι η ολότητα, το φώς των κόσμων. Όταν ο Ιησούς γεννήθηκε, οι μυημένοι, οι Βασιλιάδες μάγοι ήρθαν για να τον υποδεχτούν. Είτε λοιπόν θα υποδεχτούμε τον Χριστό, είτε αυτόν που δεν είναι ο Χριστός και άρα το έτος δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο, δεν θα είναι η ίδια χρονιά, δεν θα είναι ο ίδιος κόσμος, ο ίδιος ουρανός, η ίδια γη, η ίδια οπτική, ούτε οι ίδιες πράξεις μέσα στη ζωή.

“ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ”

Οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στη φύση γνώριζαν ότι η ψυχές που θα γεννηθούν μέσα στο νέο έτος, κατέρχονται στην αύρα της γης τα Χριστούγεννα , και ότι πρέπει να στηρίζονται από την ψυχή ολόκληρης της ανθρωπότητας για να μπορέσουν να οδηγηθούν από το Φως του Πνεύματος της Διδασκαλίας του Χριστού. Είχαν τέλεια κατανοήσει το Μυστήριο της γέννησης του Χριστού μέσα στα βάθη της γης στο χειμερινό ηλιοστάσιο, μέσα σε όλα τα παιδιά του κόσμου που επρόκειτο να γεννηθούν, μέσα από τον κύκλο του έτους και μέσα από όλα τα όντα, χάρη στην αρχή του αιώνιου παρόντος, το οποίο ανανεώνει τη ζωή και οδηγεί μέσα στο καινούριο.

Όταν φτάσουμε στην 13η νύχτα μετά τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου, βαπτιζόμαστε, δηλαδή εξαγνιζόμαστε. Είναι επίσης η ημερομηνία της βάπτισης του Ιησού, τα Επιφάνεια, όπου το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού, είπε: “Εσύ είσαι ο Υιός μου και εγώ σήμερα σεγέννησα” (Κατά Λουκά, 32:22).

Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του μήνα Ιανουαρίου αντιπροσωπεύουν τους 12 μήνες του έτους, ενώ η 6η Ιανουαρίου ανταποκρίνεται στον μήνα Ιούνιο, εποχή όπου γιορτάζεται η φωτιά του Αγίου Ιωάννη. Αυτό σημαίνει ότι ξαναμπαίνουμε στον κάθετο άξονα: χειμερινό ηλιοστάσιο - θερινό ηλιοστάσιο.

Είναι η στιγμή όπου οι δύο πόρτες του ουρανού και της γης ανοίγουν για να επιτραπεί η αποκάλυψη του μαγικού λόγου “και ο Λόγος ενσαρκώθηκε και κατοίκησε ανάμεσά μας”. (Κατά Ιωάννη 1:14) Αυτό επίσης σημαίνει κάτι που είναι εξαιρετικής σημασίας: “Τα παιδιά γεννιούνται και η ανθρωπότητα σώζεται”.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ

Οι τρεις Μάγοι που έρχονται από την Ανατολή οδηγημένοι από ένα αστέρι για να αποδώσουν φόρο τιμής στο παιδί-Θεό, φέρνουν μαζί τους δώρα για το παιδί (χρυσός, λιβάνι, μύρο) που συμβολίζουν την κρυμμένη τους διδασκαλία, την οποία και μεταβιβάζουν στον μελλοντικό μυημένο.

Ο χρυσός αντιστοιχεί στο φως του θεϊκού κόσμου και στην πρωταρχική παράδοση. Το λιβάνι αντιστοιχεί στο λεπτοφυές της ατμόσφαιρας. Ο μύρος αντιστοιχεί στον κόσμο των βασάνων και του θανάτου δηλαδή στην επιστήμη της μεταμόρφωσης και της αλχημείας.

Το αστέρι που οδηγεί τους μάγους είναι ο νέος Ζωροάστρης δηλαδή ο άνθρωπος του Φωτός επί της γης. Όλοι οι άνθρωποι επάνω στη γη φέρουν μέσα τους το αστέρι αυτό, αυτή τη σπίθα, αυτό το θεϊκό κύτταρο που τους συνδέει με τον πρωταρχικό ήλιο. Το άστρο αυτό κρύβεται μέσα στη σπηλιά της καρδιάς, μέσα στην δεξιά κοιλία. Ασφαλώς, για την πλειοψηφία, το φωτεινό αυτό, πρωταρχικό άτομο Φωτός είναι αποκοιμισμένο, το άστρο της ημέρας δεν έχει ακόμη ανυψωθεί για εκείνους.

Όταν το αστέρι αρχίζει να λάμπει, τότε, είναι μια εσωτερική αποκάλυψη που λαμβάνει χώρα

Οι τρεις μάγοι, δηλαδή οι τρεις σφαίρες της προσωπικότητας (η σκέψη, τα συναισθήματα και η θέληση-επιθυμία), έρχονται για να χαιρετήσουν το όν που αφυπνίζεται, και αναζητούν να τεθούν στη δική του υπηρεσία για να το καθοδηγήσουν προς την άγια βασιλεία. Οι απεσταλμένοι του Ηρώδη είναι σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες αρνητικές που αναζητούν να μπλοκάρουν την καλή εξέλιξη του άστρου της καρδιάς. Συχνά, το Παιδί του Φωτός πρέπει να ξεφύγει και να κρυφτεί… Εδώ πρόκειται για μια περιγραφή μιας εσωτερικής και επιστημονικής διαδικασίας μέσα στον άνθρωπο.

Για τη δική μας εποχή και σε επίπεδο πλανητικό, το αστέρι που αφυπνίζεται φέρει αυτήν την ιδέα μιας ζωντανής κοινότητας ελεύθερων ατόμων για την αρμονική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Κατ' εικόνα των μάγων της Ανατολής, μπορείτε να προσφέρετε τον χρυσό των όμορφων και φωτεινών σας σκέψεων, το λιβάνι των αρετών που ζουν μέσα σας και το μύρο της προσδοκίας σας να μπείτε μέσα στη νέα ζωή για να βαδίσετε προς αυτό που είναι πιο φωτεινό.

Οι τρεις αυτές γιορτές, τα Χριστουγέννα, το νέο έτος και τα Επιφάνεια, μιλούν για τη Γέννηση του Φωτός και την τέχνη του να το υποδεχτείς μέσα σου και να το τιμήσεις.

Συνοψίζοντας λοιπόν, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ανανέωσης του εσωτερικού, αγνού Φωτός που θριαμβεύει επάνω στην εισβολή του σκότους.

Το νέο έτος ανοίγει τις πόρτες της νέας ζωής. Η μέρα αυτή είναι μαγική διότι όλα όσα θα ζήσεις μέσα σε αυτήν την ημέρα, θα έχουν απήχηση μέσα σε ολόκληρο το έτος. Από εκεί προέρχεται και η αναγκαιότητα να τη ζεις συνειδητά και δημιουργικά.

Τα Επιφάνεια αντιπροσωπεύουν τα τρία κέντρα μέσα στον άνθρωπο που πρέπει να είναι σωστά εξαγνισμένα και προετοιμασμένα για να υποδεχτούν το εσωτερικό φως και έτσι να του μεταδώσουν την ικανότητα να εκδηλωθεί επάνω στη Γη. Αυτά τα τρία κέντρα είναι η σκέψη, τα συναισθήματα και η θέληση.

Η Πρωτοχρονιά μας δείχνει το πως το μέλλον συνδέεται με το παρελθόν και πως αυτό που έχουμε κάνει μέσα στη διάρκεια του έτους, περνά στο επόμενο για να το γονιμοποιήσει. Στο τέλος του έτους ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τον απολογισμό του ώστε να δει τι πήγε στραβά και τι πρέπει να διορθώσει μέσα στην νέα ζωή του τον επόμενο χρόνο. Όλα αυτά μας μιλούν για τα μυστικά της ενσάρκωσης και του κύκλου της ζωής και του έτους, τον κύκλο της ζωντανής φύσης, τον κύκλο της επανάληψης ή τον κύκλο της ανάστασης και της ζωής.


« Άρθρα

Τα Νέα μας
Eνημερώσεις

Social Media


Facebook YouTube

Μάνταλας Αγγέλων
Άγγελος της Γης Άγγελος του Αέρα

Μάνταλας Ενέργειας
Το άνοιγμα της καρδιάς Βρες την αιτία των ασθενειών

Όταν τρως το φρούτο να φυτεύεις το κουκούτσι, ώστε και άλλες καρδιές μετά από σένα να μπορέσουν να χαρούν το δένδρο που είναι φορτωμένο με καρπούς ωριμασμένους στον ήλιο.

Olivier Manitara


bottom